Održana četvrta sektorska radionica projekta eVOC Srbija za predstavnike industrije premazivanja metala i plastike, kao i premazivanja i završne obrada vozila

U okviru projekta eVOC Srbija održana je radionica na temu „Upravljanje VOC-ovima i obaveze operatera iz sektora premazivanja metala i plastike, kao i premazivanja i završne obrade vozila (Aktivnost 6 i 8)“. Radionica namenjena identifikovanim predstavnicima industrije iz ovog sektora, kao i predstavnicima inspekcije zaštite životne sredine na svim nivoima održana je u petak 21. januara putem zoom platforme. Ovo je četvrta sektorska radionica u nizu koja ima za cilj predstavljanje regulatornih okvira vezanih za kontrolu emisija isparljivih organskih jedinjenja kao i šema za njihovo smanjenje. 

Nakon uvodnih obraćanja predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, gospođa Elena Janković, ekspert na projektu eVOC Srbija, predstavila je Uredbu koja se odnosi na obaveze VOC operatera iz ovih sektora u Republici Srbiji. 

Međunarodni tehnički ekspert na projektu eVOC Srbija, Dr. Richard Schlachta, zatim je detaljno analizirao izvore emisija VOC-ova i predstavio primere izrade masenog bilansa rastvarača za oblast premazivanja metala i plastike, kao i premazivanja i završne obrada vozila. Nakon toga, predstavljene su i opisane najbolje dostupne tehnike za smanjenje emisija isparljivih organskih jedinjenja iz navedenih sektora.  

Pozivu projekta eVOC Srbija odazvali su se predstavnici inspekcije na svim nivoima, od republičkih i pokrajnskih inspektora, do predstavnika inspekcije na lokalnom nivou, kao i predstavnici industrije iz oblasti premazivanja. 

Agendu i slike sa zoom radionice možete pogledati ovde.