Održana druga sektorska radionica projekta eVOC Srbija za predstavnike industrije proizvodnje premaza, lakova, mastila i lepka

U okviru projekta „Implementacija evropskog zakonodavstva u oblasti emisija isparljivih organskih jedinjenja – eVOC Srbija“ održana je radionica na temu „Upravljanje VOC-ovima i obaveze operatera – Proizvodnja preparata za premazivanje, lakova, mastila i adheziva
(Aktivnost 17)“. Radionica namenjena identifikovanim predstavnicima industrije iz ovog sektora, kao i predstavnicima inspekcije zaštite životne sredine na svim nivoima održana je 26. novembra putem zoom platforme. Ova je druga sektorska radionica u nizu koja ima za cilj predstavljanje regulatornih okvira vezanih za kontrolu emisija isparljivih organskih jedinjenja kao i šema za njihovo smanjenje. 

Gospođa Ljubica Bolović predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije ispred Odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača, pozdravila je učesnike radionice i ukratko predstavila aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti. Ekspert na projektu eVOC Serbia, gospođa Elena Janković, u svom uvodnom predavanju govorila je o zakonskoj regulativi i detaljno predstavila Uredbu koja se odnosi na obaveze VOC operatera iz ovog sektora u Republici Srbiji.

Međunarodni ekspert na projektu eVOC Serbia, Dr. Richard Schlachta, detaljno je govorio o relevantnim izvorima emisija VOC-ova iz ovog sektora kao što su procesi mešanja, modifikacije i punjenja, kao i o postavljanju masenog bilansa rastvarača za aktivnost proizvodnje premaza, lakova i adheziva, odnosno utvrđivanju potrošnje rastvarača i kontrole usklađenosti sa graničnom vrednošću emisija. Nakon toga, predstavljene su i opisane najbolje dostupne tehnike za smanjenje emisija isparljivih organskih jedinjenja poput termo-oksidajzera i adsorpcionih tehnika. Nakon svakog predavanja gospodina Šlahte učesnici radionice su imali prilike da postavljaju pitanja i dobiju konkretne odgovore kroz primere i iskustva sa terena.

Pozivu projekta eVOC Srbija odazvali su se predstavnici inspekcije na svim nivoima, od republičkih i pokrajnskih inspektora, do predstavnika inspekcije na lokalnom nivou, kao i predstavnici proizvođača u ovoj oblasti. 

Agendu i slike sa zoom radionice možete pogledati ovde.