Održana peta sektorska radionica projekta eVOC Srbija za predstavnike industrije premazivanja drvenih površina i inspekciju

U okviru projekta eVOC Srbija održana je radionica na temu „Upravljanje VOC-ovima i obaveze operatera iz sektora premazivanja drvenih površina (Aktivnost 10)“. Radionica namenjena predstavnicima industrije iz ovih sektora, kao i predstavnicima inspekcije zaštite životne sredine na svim nivoima održana je u petak 4. februara putem zoom platforme. Ovo je peta sektorska radionica u nizu koja ima za cilj predstavljanje regulatornih okvira vezanih za kontrolu emisija isparljivih organskih jedinjenja kao i šema za njihovo smanjenje. 

Učesnicima radionice obratila se gospođa Ljubica Bolović i pozdravila učesnike ispred Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije. Gospođa Elena Janković, ekspert na projektu eVOC Srbija, zatim je predstavila Uredbu koja se odnosi na obaveze VOC operatera iz ovih sektora u Republici Srbiji. 

Međunarodni tehnički ekspert na projektu eVOC Srbija, Dr. Richard Schlachta, u nastavku je detaljno analizirao izvore emisija VOC-ova i predstavio primere izrade masenog bilansa rastvarača za oblast premazivanja drvenih površina. Nakon toga, predstavljene su i opisane najbolje dostupne tehnike za smanjenje emisija isparljivih organskih jedinjenja iz navedenog sektora.  

Pozivu projekta eVOC Srbija odazvali su se predstavnici inspekcije na svim nivoima, od republičkih i pokrajnskih inspektora, do predstavnika inspekcije na lokalnom nivou, kao i predstavnici industrije iz ovog sektora.  

Agendu i slike sa zoom radionice možete pogledati ovde.