Održana treća sektorska radionica projekta eVOC Srbija za predstavnike industrije proizvodnje obuće i inspekciju

U okviru projekta „Implementacija evropskog zakonodavstva u oblasti emisija isparljivih organskih jedinjenja – eVOC Srbija“ održana je radionica na temu „Upravljanje VOC-ovima i obaveze operatera iz sektora proizvodnje obuće (Aktivnost 14)“. Radionica namenjena identifikovanim predstavnicima industrije iz ovog sektora, kao i predstavnicima inspekcije zaštite životne sredine na svim nivoima održana je u petak 10. decembra putem zoom platforme. Ovo je treća sektorska radionica u nizu koja ima za cilj predstavljanje regulatornih okvira vezanih za kontrolu emisija isparljivih organskih jedinjenja kao i šema za njihovo smanjenje. 

Gospođa Ljubica Bolović predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije ispred Odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača, pozdravila je učesnike radionice i ukratko predstavila aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti. Ekspert na projektu eVOC Serbia, gospođa Elena Janković, zatim je govorila o regulativi i detaljno predstavila Uredbu koja se odnosi na obaveze VOC operatera iz ovog sektora u Republici Srbiji. 

Međunarodni ekspert na projektu eVOC Serbia, Dr. Richard Schlachta, zatim je govorio o relevantnim izvorima emisija VOC-ova i o postavljanju masenog bilansa rastvarača za aktivnost proizvodnje obuće, odnosno utvrđivanju potrošnje rastvarača i kontrole usklađenosti sa graničnom vrednošću emisija. U okviru ovog dela predavanja predstavljeni su i pravni zahtevi za operatere tj. rokovi koji treba da se ispoštuju pri izveštavanju o ovim emisijama.  Nakon toga, predstavljene su i opisane najbolje dostupne tehnike za smanjenje emisija isparljivih organskih jedinjenja. Za kraj predavanja, predstavljeni su procesi prečišćavanja otpadnih gasova, kriterijumi i odabir kontrolnog sistema za otpadne gasove.

Pozivu projekta eVOC Srbija odazvali su se predstavnici inspekcije na svim nivoima, od republičkih i pokrajnskih inspektora, do predstavnika inspekcije na lokalnom nivou, kao i predstavnici proizvođača u ovoj oblasti. 

Agendu i slike sa zoom radionice možete pogledati ovde.