Održana osma sektorska radionica projekta eVOC Srbija za predstavnike industrije heatset web offset štampe i inspekciju

U okviru projekta eVOC Srbija održana je radionica na temu „Upravljanje VOC-ovima i obaveze operatera iz sektora Heatset web offset štampe (toplotno podešeni otisak (Aktivnost 1)“. Radionica namenjena predstavnicima industrije iz ovog sektora, kao i predstavnicima inspekcije zaštite životne sredine na svim nivoima održana je u petak 11. marta putem zoom platforme. Ovo je osma sektorska radionica u nizu koja ima za cilj predstavljanje regulatornih okvira vezanih za kontrolu emisija isparljivih organskih jedinjenja kao i šema za njihovo smanjenje. 

Učesnike radionice pozdravila je gospođa Ljubica Bolović ispred Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije. Gospođa Elena Janković, ekspert na projektu eVOC Srbija, zatim je predstavila Uredbu koja se odnosi na obaveze VOC operatera iz ovog sektora u Republici Srbiji. 

Međunarodni tehnički ekspert na projektu eVOC Srbija, Dr. Richard Schlachta, otpočeo je svoje predavanje pregledom najvećih offset štamparija u Evropi. U nastavku detaljno je analizirao izvore emisija VOC-ova i predstavio primere izrade masenog bilansa rastvarača za za ovaj sektor. Istaknut je i značaj zamene CMR supstanci, jer je primarni zahtev propisan u poglavlju V IED-a zamena takvih jedinjenja bez prelaznog perioda. Nakon toga, predstavljene su i opisane najbolje dostupne tehnike za smanjenje emisija isparljivih organskih jedinjenja iz sektora offset štampe.  

Pozivu projekta eVOC Srbija odazvali su se predstavnici inspekcije na svim nivoima, od republičkih i pokrajnskih inspektora, do predstavnika inspekcije na lokalnom nivou, kao i predstavnici industrije iz ovog sektora.  

Agendu možete pogledati ovde.