Održano polufinale takmičenja „Tech case study 2022″

U subotu, 19. marta, održano je polufinale takmičenja „Tech case study 2022“, koje se održava već četvrtu godinu zaredom na Tehnološko-metalurškom fakultetu. 

Preko 150 učenika iz cele Srbije posetilo je fakultet i prisustvovalo radionicama i predavanjima iz oblasti cirkularne ekonomije i održivog razvoja. Da bi ugostili veliki broj posetilaca, fakultet je napravo detaljan plan poseta katedrama u manjim grupama a samo polufinale organizovano je u dve smene. 

U velikom amfiteatru fakulteta, prisutne je pozdravio prof. dr Petar Uskoković, dekan fakulteta i poželeo im dobrodošlicu. Obzirom da je polufinale održano kao hibridni događaj, predstavnici Ambasade Švedske i Kraljevine Norveške su se učenicima obratili putem video snimka. Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David i Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelstad govorili su o podršci nordijskih zemalja Srbiji u oblasti zaštite životne sredine kao i važnosti primene principa cirkularne ekonomije u industriji. Nakon pozdravnih govora predstavnika ambasada predstavljen je animirani film koji je pripremljen od strane projektnog tima IED Srbija i eVOC Srbija na temu zelene tranzicije i cirkularne ekonomije koji je uveo učenike u temu ovogodišnjeg zadataka.

Ovaj film mozete pogledati ovde.

Pred trideset srednjoškolskih timova stavljen je problem iz oblasti cirkularne ekonomije i to otpadnog tekstila koji su oni kao tim tehnologa zaposlenih u tekstilnoj kompaniji morali da reše. Njihov zadatak bio je da predlože tehnološko rešenje za povećanje cirkularnosti procesa i sprečavanje stvaranja velike količine tekstilnog otpada.

Deset najboljih timova biće pozvano da se takmiči u finalu koje se održava u petak, 1. aprila 2022. godine, na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu.