Projekat eVOC Srbija predstavljen na završnoj konferenciji projekta IED Srbija

Završna konferencija projekta IED Srbija pod nazivom „Švedska i Norveška sarađuju sa Srbijom na ozelenjavanju industrije“ bila je i prilika da se istakne model regionalne saradnje – Švedska i Norveška su susedne zemlje koje podržavaju Srbiju u preduzimanju konkretnih koraka ka visokim ekološkim evropskim standardima u oblasti industrijskog zagađenja.

Švedska je projektom o primeni Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji podržala nadležne organe i industriju u implementaciji ove Direktive i približavanju Srbije standardima Evropske unije. Norveška podržava Ministarstvo zaštite životne sredine kroz projekat – eVOC Srbija. Oba projekta sprovodi Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Završnu konferenciju projekta IED Srbija otvorili su pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, šef Odeljenja za međunarodnu razvojnu pomoć Švedske u Srbiji Ola Andersson, zamenik šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, Geir Johansen i dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Petar Uskoković. Gospodin Geir Johansen istakao je činjenicu da oba projekta, IED Srbija kao i eVOC Srbija, doprinose primeni Direktive o industrijskim emisijama, ali i povećanom ekonomskom rastu i konkurentnosti preduzeća kao i povećanim kapacitetima u oblasti životne sredine, klime i energije.

Konferenciji su prisustvovali i uvaženi predstavnici ambasada Švedske i Norveške, gospođa Ida Reuterswärd iz ambasade Švedske, kao i gospođa Nela Jović iz ambasade Norveške u Beogradu. U nastavku skupu su se obratili i predstavnici Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta – dr Bojana Vukadinović, rukovodilac projekata i Riccardo Quaggiato, ključni ekspert projekata IED Srbija i eVOC Srbija. Učesnicima skupa su se obratili putem video uključenja dr Beata Fridrich, koordinator za zaštitu životne sredine kompanije MK Group doo, gospođa Gordana Gavrilović iz Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice, inspektorka zaštite životne sredine Grada Beograda Aleksandra Popović, kao i međunarodni tehnički eksperti na projektima dr Tom Stafford i dr Richard Schlachta.

Izabrane delove konferecije možete pogledati na oficijelnom eVOCS YouTube kanalu projekta.

Slike sa zoom radionice možete pogledati u ovde.