Ekipa „Zero“ pobednik ovogodišnjeg takmičenja „Tech case study 2021“

Na ovogodišnjem takmičenju Tehnološka studija slučaja (Tech Case Study 2021) pobedio je tim “Zero” koji čine učenici Četrnaeste i Pete beogradske gimnazije. Takmičenje pod geslom “Testiraj svoje inženjerske veštine” održano je ove godine po treći put u organizaciji Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a na inicijativu Saveza studenata ovog fakulteta. Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije koje tradicionalno podržava ovo takmičenje, ove godine takmičenje je podržala i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu kroz projekat eVOC Srbija koji realizuje Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Finale su svečano otvorili prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. gospodin Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugene Gjelstad) i dekan fakulteta, prof. dr Petar Uskoković ističući značaj promovisanja nauke, novih tehnologija i zaštite životne sredine. Zbog epidemioloških mera, bio je ograničen broj mesta u sali, ali su svi zainteresovani mogli da prate finale ovogodišnje Tehnološke studije slučaja onlajn. Finalno takmičenje je strimovano na zvaničnom YouTube kanalu Tehnološko-metalurškog fakulteta UB.

Gledaoci su mogli da glasaju i da podrže svoje favorite, a glasovi publike su uzeti u obzir prilikom dodele nagrada, uz glasove stručnog žirija. Stručni žiri činili su mr Svetislav Puzić, zamenik direktora proizvodnje FMC Srbija, dr Aleksandar Ćosović, ekspert projekta eVOC Srbija, prof. dr Melina Kalagasidis Krušić, prodekan za kadrove Tehnološko-metalurškog fakulteta, doc. dr Aleksandra Đukić Vuković, ispred organizacionog tima Tech Case Study 2021 i Vladimir Smuđa, student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Cilj “Tehnološke studije slučaja” je da se srednjoškolci iz cele Srbije upoznaju sa poslom tehnologa i da se oprobaju u rešavanju realnih problema iz oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja i na taj način testiraju svoja inženjerska znanja. U finalnom nadmetanju učestvovalo je deset timova srednjoškolaca sa po 3-4 učenika koji su uz pomoć mentora rešavali zadatak. Ove godine zadatak je bio osmisliti novo rešenje za pakovanje voćnog napitka vodeći računa o samoj ambalaži ali i štampi da bi se zadovoljili potrebni kriterijumi smanjenja emisija ispraljivih organskih jedinjenja (VOC) i zaštite životne sredine u svim fazama životnog ciklusa proizvoda tako da ostane atraktivan ciljnoj tržišnoj grupi između 15 i 25 godina starosti. 

Pobednički tim „Zero“ čine Anđela Ruta Stanču, Teodora Jelisavčić i Sofija Avramesku iz XIV beogradske gimnazije i Todor Dimitrijević iz V beogradske gimnazije. Mentor ekipe je Goran Milićev, profesor biologije u XIV beogradskoj gimnaziji. 

Pored pobednika takmičenja ekipe „Zero“ koja je osvojila i stipendiju za studije Tehnološko-metalurškog fakulteta u tri najbolje plasirana tima u finalu „Tech case study 2021“ bili su i drugoplasirani „Practical solutions group“ koji čine Đorđe Nožanić, Nevena Ilić, Goran Knežević i Vuk Obradović sa mentorom Oliverom Vukoičić iz Istraživačke stanice Petnica, dok je trećeplasirana ekipa „APEX“ iz Pete beogradske gimnazije koju čine Bojana Tepavčević, Vuk Tomić, Luka Papak, Marko Latas sa mentorom Majom Dejanoskom.

Slike sa takmičenja možete pogledati ovde.